Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
487
Adott egy p(t) függvény, ami azt adja meg, hogy egy cég a [0;t] intervallumon belül NEM megy csődbe.

Fejezzük ki p(t)-vel annak a valószínűségét, hogy:
-A cég (t:t+T] intervallumban sem fog csődbe menni, ha t-ig nem ment csődbe
-A cég (t:t+T] intervallumBAN fog csődbe menni, ha t-ig nem ment csődbe.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Valószínűség, valszám, valószínűségszámítás, csőd
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az események:
`A`: nem mengy csődbe [0;t]-ben
`B`: nem megy csődbe (t;t+T]-ben.

Az első rész:
Amit keresünk, az ez a feltételes valószínűség: `P(B|A)`
tudjuk, hogy:
`P(B|A) = ( P(B ∩ A) )/( P(A) )`
ahol `B ∩ A` azt jelenti, hogy mindkét esemény bekövetkezik, vagyis sem t-ig, sem utána t+T-ig nem megy csődbe. Ennek pedig éppen `p(t+T)` a valószínűsége.
Vagyis:
`P(B|A) = ( P(B ∩ A) )/( P(A) )=( p(t+T) )/( p(t) )`

A második részben a `P(barB | A)` feltételes valószínűséget keressük:
`P(barB | A) = ( P(barB ∩ A) )/( P(A) )`
Most `barB ∩ A` szóban azt jelenti, hogy teljesül, hogy t után (legkésőbb t+T-ig) csődbe megy, de előtte nem.
Annak a valószínűsége, hogy t+T-ig igen, az `1-p(t+T)`, amiből `1-p(t)` annak a valószínűsége, hogy már t előtt. Vagyis annak a valószínűsége, hogy pont t és t+T között megy csődbe, az ennyi:
`P(barB ∩ A)=(1-p(t+T))-(1-p(t))=p(t)-p(t+T)`.
A befejezés már megy, ugye?
0