Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Telefon számjegy

Főoldal » Középiskola » Matematika
676
32. Egy hagyományos (3 oszlop,3-4-3 szám) telefon nyomgombjainak segítségével hány olyan telefonszám üthető le, amelyben a számjegyek nem ismétlődnek, nem kezdődhet 02-vel, csak két oszlopot használunk, az egy oszlopból való számok egymás mellett helyezkednek el és a telefonszám 7 jegyű?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel 7 jegyű a telefonszám, ezért azt az oszlopot, amelyikben 4 számjegy van, azt fel kell használni, valamint az egyik 3 számjegyet tartalmazó oszlopot is.
Ha azt a 3 számjegyet tartalmazó oszlopot használjuk, amelyikben a 0 és a 2 is van, ebben az esetben (7·6-1)·5!=41·120=4920 hétjegyű szám van (azért vontam ki 1-et, mert 02-vel nem kezdődhet a hétjegyű szám).
Ha azt a 3 számjegyet tartalmazó oszlopot használjuk, amelyikben nincs a 0,1,2 számjegy, akkor 7!=5040 hétjegyű szám van, így összesen 4920+5040=9960 hétjegyű telefonszám van.
0

A második oszlopban van a 2,5,8,0, az első illetve harmadikban pedig 3-3 másik szám (mivel a 0 és 2 nincs köztük, nem túl érdekes, hogy melyik számok vannak ott.)

Mivel 7 jegyű a telefonszám és csak 2 oszlopot lehet használni, a középső oszlop 4 száma valamint az első vagy harmadik ozlop 3 száma mind benne lesznek.

Egy oszlop számai egymás mellett kell legyenek, tehát kétféle kimenetellel kell számolni:

a) Ha a második oszlop számai vannak elől:
Ha lehetne a 02 is az elején, akkor az első 4 számjegy 4! fajta sorrendben lenne, de nem lehet se a 0258, se a 0285 (ez a kettő nem lehet), ezért 4!-2 lehetőség van az első négy számjegyre. A maradék 3 számjegy pedig 3! sorrendben állhat az első öszloppal, ugyancsak 3! lehet ha a harmadik oszlopból jönnek azok a számok. Tehát összesen `(4!-2)·2·3!` lehetőség van.

b) Ha a második oszlop számai vannak a végén:
Ott lehet a 02 is, ezért `2·3!·4!`

Összesen tehát `2·3!·(2·4!-2)=2·6·(2·24-2)=552` lehetőség van csak.
2