Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

HATVÁNYOZÁS, GYÖKVONÁS, LOGARITMUS:

Főoldal » Középiskola » Matematika
1320
Oldd meg az alábbi feladatokat!
a) Egy bankba 200000 forintot helyezünk el 6%-os éves kamatra. Változatlan kamat mellett legalább hány
év telik el, mire 350000 forintunk lesz?
b) Egy fénymásoló beszerzési ára 140000 forint. A gép értéke 10%-kal csökken évente. A gép értéke hány
év múlva éri az új árának csupán 60 %-át?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

felírható egyenlet:

`200000*(1+0.06)^x = 350000`

`1.06^x` = `350000/200000` = 1,75

`x*log1.06` = `log 1.75`

x = `(log 1.75)/(log1.06)` = 9,6

10 év múlva lesz meg a kívánt összeg.

b,

Felírható egyenlet:

`140000*(1-0.1)^x = 140000*0.6`

`0.9^x` = 0,6

x = `(log 0.6)/(log0.9)` = 4,84

5 év múlva csökken az értéke 60 % alá.
1