Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás gyökvonás logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
295
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A)

`lg(x-1)+lg 4` = `lg 100`

4(x-1) = 100

x-1 = 25

x = 26

B)

`3^(2x)-2*3^x-3` = 0

`3^x` = 0

`a^2-2a-3` = 0

(a+1)(a-3) = 0

`a_1` = -1 = `3^x` ez nem megoldás

`a_2` = 3 = `3^x` = `3^1`

x = 1

C)

x `ge` 0 kezdeti feltétel

`9^(root()(x)` = `3^(x-3)`

`2*root()(x)` = x-3 `/^2`, de csak óvatosan, mert a négyzetreemeléssel gyökszaporulat lehet

4x = `x^2-6x+9`

`x^2-10x+9` = 0

`(x-1)(x-9)` = 0

`x_1` = 1

Ezt ellenőrizve nem jön ki a megoldás, a négyzetreemelés okozta.

x = 9 (ez az egy megoldás van)

D)

felt: x `gt` `-5/3`

`(x+15)^2/(3x+5)` = 20

`x^2+30x+225` = 60x+100

`x^2-30x+125` = 0

`(x-5)(x-25)` = 0

`x_1` = 5

`x_2` = 25


E)

felt: x `gt` 0

`25^(root()(x)` = `5*5^(3*root()(x)`

`5^(2*root()(x))` = `5^(3*root()(x)+1)`

`5^(root()(x))` = a

`a^2` = `5*a^3`

`a^2(5-a)` = 0

`a_1` = 0 = `5^(root()(x)` ez nem vezet megoldáshoz, nulla nem lehet valamely szám hatványa.

`a_2` = 5 = `5^(root()(x))`

`root()(x)` = 1

x = 1

F)

`(log_2 x-3)*(log_2 x^2+6)` = 0

Szorzat akkor nulla, ha az egyik tényezője nulla:

I. tag:

`log_2 (x-3)` = 0

`2^0` = 1 = x-3

`x_1` = 4

II. tag

`log_2 (x^2+6)` = 0

`2^0` = `x^2+6` = 1

`x^2` = -5

A valós számok halmazán itt nincs megoldás, csak az x = 4.

G)

`5^(x+1)` + `5^(x+2)` = 30

`5*5^x + 25*5^x` = 30

`30*5^x` = 30

`5^x` = 1 = `5^0`

x = 0


H)

felt: x `gt` `2/3`

`lg root()(3x-2) + lg root()(4x-7)` = lg 2

`root()((3x-2)(4x-7))` = 2

`root()(12x^2-29x+14)` = 2

`12x^2-29x+14` = 4

`12x^2-29x+10` = 0

`x_1` = `5/12` a kezdeti feltétel miatt nem megoldás

`x_2` = 2


I)

`3^(x^2-3x-8)` = 9 = `3^2`

`x^2-3x-8` = 2

`x^2-3x-10` = 0

(x-5)(x+2) = 0

`x_1` = 5

`x_2` = -2

J)

felt: x `gt` 1

lg x - lg(x-1) = 2 = lg 100

`x/(x-1)` = 100

x = 100x-100

99x = 100

x = `100/99`

K)

felt: x `gt` `3/2`

`lg(2x-1)+lg(2x-3) = lg 8`

`(2x-1)*(2x-3)` = 8

`4x^2-8x+3` = 8

`4*x^2-8x-5` = 0

`x_1` = `5/2`

`x_2` = `-1/2` a kezdeti feltétel miatt ez nem megoldás.

L)

felt: x `gt` `5/2`

`lg(2x-5)` = lg x - lg 3

2x-5 = `x/3`

x= 6x-15

x = 3

1