Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

318
Mi annak a függvénynek a hozzárendelése, ami úgy néz ki, mint az 1/x+ 1/x tükrözve y tengelyrey
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A függvény szabályát próbáld meg jobban megírni. Például emeletes tört, melynek a számlálója 1/(x+1). Van e és hol van a főtört vonal. Nem hinném, hogy 2/x-re gondoltál volna. Van esély arra, hogy a függvény paritását kellene megnéznünk.
A függvény páros, ha az értelmezési tartományának x helyén ugyanazt az értéket veszi fel, mint a -x helyén. Ilyen pl, az x négyzet függvény, vagy a cos(x) függvény. A páros függvény szabálya ugyanaz marad az y tengelyre tükrözés után. f(-x)=f(x). A páros függvény grafikonja az y tengelyre tükrös.
A függvény páratlan, ha az értelmezési tartományának x helyén ellentétes értéket vesz fel, mint a -x helyén. Ilyen pl, az x a köbön függvény, vagy a sin(x) függvény. A páros függvény szabálya ellentétes lesz y tengelyre tükrözés után. f(-x)=-f(x). A páratlan függvény grafikonja az origóra tükrös.
Vagy tedd fel újra a kérdésedet a szabály fotójával. :)
Módosítva: 3 éve
0

Csatoltam képet. A képen látható, hogy f függvény y tengelyre történő tükörképe g. Azt is látod, hogy bármely x nem 0 helyen pluszban és mínuszban is fel van véve ugyanaz a nagyságú (az abszolút értékű) függvényérték.
A függvényábrázolásom nem pontos, mert akkor legalább 4 négyzetrácsot kellett volna egységnek választanom. :)
Módosítva: 3 éve
0