Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TRIGONOMETRIA

Főoldal » Középiskola » Matematika
1130
Egy paralelogramma területe 457,6 cm2. Az egyik oldala 14,2 cm, egyik szöge 32°18 ́.Számítsuk ki a másik
oldalt és a hosszabbik átlót!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A paralelogramma területe:

T = `a*b*sin alpha`

b = `T/(a*sin alpha)` = `457.6/(14.2*sin32°18')` = 60,31 cm

Ha a hosszabbik átlóra van szükség, akkor van egy olyan háromszögünk, melynek az oldalai a paralelogramma oldalai, az általuk közbezárt szög pedig a tompaszög, azaz 180-32,3 = 147,7°.

A koszinusztétellel kiszámolható a harmadik oldal, vagyis az átló:

c = `root()(14.2^2+60.31^2-(2*14.2*60.31*cos147.7))` = 72,7 cm
2