Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TRIGONOMETRIA

Főoldal » Középiskola » Matematika
659
Egy háromszög kerülete 48 cm, egyik oldala 11 cm hosszú, és az ezzel szemközti szöge 20,3°-os. Mekkorák a
háromszög ismeretlen szögei, oldalai és a területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt egy egyszerű koszinusztétel alkalmazható:

`c^2` = `a^2+b^2-2abcos gamma`

`11^2` = `x^2+(37-x)^2-(2*x*(37-x)*cos(20.3))`

Másodfokú egyenlet lesz, megoldod.

`x_1` = 23

`x_2` = 14

Két megoldás lett, a két ismeretlen oldal felcserélhető.

A többi szög kiszámolható legegyszerűbben a szinusztétellel:

`c/(sin gamma)` = `b/(sin beta)`

`11/(sin (20.3))` = `14/(sin beta)`

`beta` = 26,2°

`gamma` = `180-(alpha+beta)` = 133,5°

A terület a legegyszerűbben a :

T = `(a*b*sin gamma)/2` képlettel számolható.

T = `(14*23*sin 20.3)/2` = 55,85 `cm^2`
1