Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TRIGONOMETRIA

Főoldal » Középiskola » Matematika
1012
Egy síktükörtől az A pont 38 cm-re, míg a B pont 65 cm-re van. Az A pontból kiinduló fénysugár 21°45 ́-es
beesési szögben érkezik a síktükörre, majd a visszaverődés után a B pontba jut. Mekkora az AB távolság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van összesen 3 db háromszögünk, ebből kettő derékszögű. Az AO és BO szakasz hosszát egyszerű trigonometriával kiszámolhatod.

`cos alpha` = `("AA'")/(AO)`

`(AO)` = `("AA'")/(cos alpha)` = `38/(cos (90-21° 45')` = 102.54 cm

`(BO)` = `(BB')/(cos alpha)` = `65/(cos (90-21° 45')` = 175,41 cm

Kaptunk egy háromszöget (AOB), melyben ismerünk két oldalt és az oldalak által közbezárt szöget.

Koszinusztétel:

`c^2` = `a^2+b^2-2abcos gamma`

`AB` = `root()(102.54^2+175.41^2-(2*102.54*175.41*cos(2*21°45'))` = 123,24 cm
1