Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KOMBINATORIKA

Főoldal » Középiskola » Matematika
1696
Hányféleképpen lehet a 32 lapos magyarkártyát 4 játékos között kiosztani úgy, hogy mindegyik nyolc lapot
kapjon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Osszunk másképp:

Az egyik tagnak osztunk a 32 lapból 8-at, ez `((32),(8))` lehetőség; marad 24 lap, ebből a második tag is kap 8-at, ez `((24),(8))`; a harmadik tagnak már csak 16-ból osztunk, ez `((16),(8))` ; a negyediknek nincs sok lehetősége, `((8),(8))` = 1

A megoldás tehát:

`((32),(8))*((24),(8))*((16),(8))` = `(32!)/(cancel(24!)*8!)*(cancel(24!))/(cancel(16!)*8!)*(cancel(16!))/(8!*8!)` = `(32!)/(8!)^4`
1