Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia11

Főoldal » Középiskola » Kémia
452
A termokémia témaköre alatt jött szembe velem a következő két kifejezés: szabadenergia-változás, illetve szabadentalpia-változás.
Kettő képletet is kaptam hozzájuk:
deltaF = deltaU - T x deltaS
deltaG = deltaH - T x deltaS
A reakciók energiaminimumra való törekvése mellett szerepelnek.
Nem igazán értem mire akar kilyukadni a tankönyv, így ha valaki megmagyarázná nekem a két fogalmat és értelmezné a képleteket azért nagyon hálás lennék.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szabadenergiát illetve szabadentalpiát alapvetően így definiáljuk, a szabadenergia változás:

`Delta F` = `Delta U -T*DeltaS`

összefüggésben az U a belsőenergia, S az entrópia (a rendezetlenség mértéke), T a hőmérséklet.

A szabadentalpia-változás:

`Delta G` = `Delta H - T*DeltaS`

Ezek mind állapotfüggvények és extenzív (összeadódó) mennyiségek.

H az entalpia: állandó nyomáson vett energiamennyiség.

Mésképp fogalmazva: A belső energiának állandó hőmérsékleten és nyomáson hasznosítható része.
1