Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladatok eloszlása

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
Teljesen nem is értem ezt a tankönyvi pédát.
Egy feladatsorban van 75 feladat, azon belül 3 különböző nehézségű (könnyű, közepes, nehéz).
Hány féle képpen alakulhat az eloszlásuk?
Optimális esetben mi lesz a feladatsorban a feladatok nehézségének aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

Ha 75 féle nehézségű lenne, akkor 75!:(1!·1!·... ·1!)=75! féleképpen lehet sorba rakni.
Ha az könnyűből x db, a közepesből y db, akkor a nehézből (75-x-y) db feladat van, így a nehézségük szerint a feladatokat sorbarendezni
75!/(X! · Y! · (75-X-Y)!) féleképpen lehet.

Optimális esetben a feladatok aránya 1:1:1, ekkor mindháromféle feladatból 25 van, és ekkor legkisebb a nevező (25!·25!·25!).

A feladot azon, hogy hányféleképpen alakulhat az eloszlásuk szerintem azt érti, hogy pl. az egyik fajtából 1 db, akkor a másik két fajtából a 74 db (1+73, 2+72,..., 73+1) 73 féleképpen lehetséges. Ha az egyik fajtából 2 db, akkor a másik két fajtából a 73 db (1+72, 2+71,...,72+1) 72 féleképpen lehetséges. ... Végül, ha az egyik fajtából 73, akkor a másik két fajtából a 2 db (1+1) 1 féleképpen lehetséges. Így összesen
73+72+71+ ... +3+2+1=(73+1)+(72+2)+ ... +(38+36)+37=74·36+37=2701 féleképpen alakulhat az eloszlásuk.

Módosítva: 6 éve
0