Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Irja le mit tesz ha egy segitségre szoruló embernél idegen testet talál bőrben , szemben , orrban , fülben , légutakban , szájban .

386
Irja le mit tesz ha egy segitségre szoruló embernél idegen testet talál bőrben , szemben , orrban , fülben , légutakban , szájban .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Alapvetően két állapotot kell megkülönböztetni:
1. az idegentest a fülben, orrban, garatban vagy a légutakban van → fül-orr-gégészeti probléma
2. az idegentest a nyelőcsőbe, gyomorba került → sebészeti probléma
Az orrba került idegen testek és orrkövek jellegzetes tünete a féloldali orrfélelzáródás, orrdugulás, egyoldali nátha. Sokszor az orrüreg egyik feléből ürülő gennyes váladék az egyedüli tünet, amely az orrba került idegentestre utal. Az idegen test eltávolítását bízzuk szakemberre! Ne használjunk fogókat és csipeszeket az orrba került idegen testek eltávolítására, mert még beljebb nyomhatjuk azokat!
Ha a légútban van idegentest, akkor a személy:
nem ad ki hangot
nem tud köhögni, de erőlködik
levegőért kapod
arca kékül, ajkai lilák
Ezekben az esetekben azonnal segítséget kell hívni és meg kell kezdeni a légúti idegentest eltávolítását. A személyt fektessük a térdünkre arccal lefelé, és ötször üssünk a lapockái közé. Amennyiben ez eredménytelen, fektessük háttal a combunkra és alkalmazzunk ötször mellkasi lökést. Ezeket a manővereket ismételjük az idegentest eltávolításáig vagy a segítség megérkezéséig!
A bőrbe került kisebb, könnyen eltávolítható üvegszilánkot, vagy szálkát bő víz segítségével próbálja eltávolítani. Amennyiben ez eredménytelen és az idegentest csupán néhány milliméteres az eltávolítást megpróbálhatja csipesszel. Ha sikerült a seb tisztításáról és a fertőtlenítésről gondoskodni kell. A nagyobb, szövetekben rögzült tárgyak (pl. kés, nagyobb üvegszilánk…) eltávolítását bízzuk szakorvosra.
Szembe került, nem rögzült idegen testet steril kötszerrel, óvatos mozdulatokkal próbálja eltávolítani, vagy öblítse a szemet langyos vízzel. A vízzel történő öblítést a belső szemzug felől a külső irányába végezze! Ha nem sikerült eltávolítani az idegen testet, fedje be mindkét szemet és forduljon szakorvoshoz!
Módosítva: 3 éve
0