Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eredő ellenállás számítás.

Főoldal » Középiskola » Fizika
681
Jó estét!
Az alábbi hálózat eredő ellenállását szeretném kiszámolni. Első ránézésre mindenki mindenkivel párhuzamos de nem vagyok biztos a dolgomban. Valaki segítene esetleg egy ezzel egyenértékű átrajzolást készíteni? Hátha jobban látszódna melyik ellenállást melyikkel kell repluszolni/összeadni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ez egy hídkapcsolás, bővebben itt olvashatsz róla: http://db.komal.hu/KomalHU/cikk.phtml?id=201751

`R_e` =

`(R_2*R_5*R_1+R_2*R_5*R_4+R_2*R_1*R_4+R_2*R_1*R_3+R_2*R_4*R_3+R_5*R_1*R_4+R_5*R_1*R_3+R_5*R_4*R_3)/(R_2*R_5+R_2*R_4+R_2*R_3+R_5*R_1+R_5*R_3+R_1*R_4+R_1*R_3+R_4*R_3)` =

`(220*10000*4700+220*10000*220+220*4700*220+220*4700*680+220*220*680+10000*4700*220+10000*4700*680+10000*220*680)/(220*10000+220*220+220*680+10000*4700+10000*680+4700*220+4700*680+220*680)` = `555835120000/60577600` =

= 917,55 `Omega`

Kicsit kilóg a képből, de a feladat oldalán levő linkkel le is tudod ellenőrizni az eredményt.
2

Ha túl hosszú a képlet és már tanultad az Y - `Delta` (csillag-delta) átalakítást, akkor (ábra):

`R_A` = `(R_2*R_3+R_3*R_5+R_2*R_5)/R_3` = `(220*680+680*10000+220*10000)/680` = `9149600/680` = 13455 `Omega`

`R_B` = `(R_2*R_3+R_3*R_5+R_2*R_5)/R_5` = `(220*680+680*10000+220*10000)/10000` = 914,96 `Omega`

`R_C` = `(R_2*R_3+R_3*R_5+R_2*R_5)/R_2` = `(220*680+680*10000+220*10000)/220` = 41589 `Omega`

Ez már átláthatóbb, az `R_1` és `R_B` ellenállás párhuzamosan van, az `R_4` és `R_C` ellenállás is párhuzamosan, ennek a kettőnek az eredője sososan, majd ennek az eredőjével az `R_A` ellenállás párhuzamosan:

`R_e` = `(ubrace(R_1 times R_B)_((4700*914.96)/(4700+914.96)) + ubrace(R_4 times R_C)_((220*41589)/(220+41589))) times R_A` = `(218.84+765.59) times 13455` = `(984.43*13455)/(984.43+13455)` = 917,31 `Omega`
0