Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
393
Csatoltam a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
₂μm₁= 3 kg m₂=3 kg g=10 m/s² μ₁=0,4 μ₂=0,4

Ha a két tégla egymáson van, akkor az együttes súlyuk:
G=m·g=(m₁+m₂) · g = 6 kg · 10 m/s² = 60 N, így az alsó test elhúzásához szükséges erő: F₁= μ₁·G = 0,4 · 60 N = 24 N. 24 N-nál nagyobb erő kell ahhoz hogy a felső tégla megmozduljon az alsóhoz képest.

Megjegyzés: Ha az alsó tégla alatt nem lenne súrlódás (μ₁=0), akkor a legnagyobb húzóerő F= μ₂·G₂=μ₂·m₂·g=0,4 · 3 kg · 10 m/s²= 12 N lehetne, hogy még ne mozduljon el a felső tégla az alsóhoz képest
1