Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
669
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
A megoldás magyarázatát itt találod meg:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazifeladat-kerdesek__6565514-vizszintes-talajon-40-kg-tomegu-lada-fekszik-a-surlodasi-egyutthato-02-mekkor
A levezetett képletbe való behelyettesítéssel valóban megkapjuk az eredményt. :)
Módosítva: 6 éve
1

Csak hogy világos legyen, hogy mi az a sok gyök-kettő ;)

A 'lógó' test oldalán az egyensúly:

K = `m_2*g`

A 'húzott' test oldalán az egyensúly:

Függőlegesen: `K*cos alpha` - `F_s` = 0

Vízszintesen: `K*sin alpha + N - m_2*g` = 0

`F_s` = `mu*N`

N = `m_1*g` - `K*cos alpha`

`F_s` = `mu*(m_1*g-K*sin alpha)`

`F_s*cosalpha-mu*(m_1*g-K*sinalpha)` =0

K = `(mu*m_1*g)/(cosalpha+mu*sinalpha)` = `m_2*g`

`m_2` = `(mu*m_1)/(cosalpha+mu*sinalpha)` = `(0.2*40)/(root()(2)/2+(0.2*root()(2)/2)` = 9,43 kg
Módosítva: 6 éve
3