Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia11

Főoldal » Középiskola » Kémia
498
A 2005-ös októberi emelt kémia érettségi 7. számítási feladatánál akadtam el.
A feladat szövege szerint gyenge savról van szó, amik ha jól tudom nem disszociálnak tökéletesen.
Megkaptuk a sav oldatának koncentrációját (0,0566 mol/dm3), illetve tudjuk, hogy pH=3. Ez alapján kell kiszámolni a savállandót.
A megoldókulcs szerint az összes átalakult anyag koncentrációja = 10-³
A kérdésem az, hogyha egy gyenge savról beszélünk, amely nem disszociál tökéletesen, hogy lehet az anyagok koncentrációjának aránya 1:1:1.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`HA` `Leftrightarrow` `H^+` + `A^-`

Kiindulási koncentráció:

`[HA]_k` = 0,0566 `(mol)/(dm^3)`

Egyensúlyban lesz:

Azt tudjuk, hogy a `[H^+]` = `[A^-]` = 0,001 `(mol)/(dm^3)`

Mivel ebből nincs a kiindulási oldatban, ugyanennyi alakult át. Ugyanennyi alakult át a savból is, tehát a sav egyensúlyi koncentrációja:

`[HA]_e` = `[HA]_k`-`[HA]_á` = 0,0566-0,001 = 0,0556 `(mol)/(dm^3)`

Felírva az egyensúlyi állandót:

`K_s` = `([H^+]*[A^-])/[HA]_e` = `0.001^2/0.0556` = `1,8*10^(-5)`

A táblázat alapján megállapíthatjuk, hogy a keresett sav az ecetsav.
1

"A kérdésem az, hogyha egy gyenge savról beszélünk, amely nem disszociál tökéletesen, hogy lehet az anyagok koncentrációjának aránya 1:1:1?" - kérdésedre a válasz:

50%-os disszociáció fok esetén.

Ha az anyagok koncentrációjának aránya 1:1:1, akkor a példa esetében
kiindulunk x mol/dm³ ecetsavból.

Disszociál x/2 ecetsav, egyensúlyban van x/2 ecetsav, x/2 H+ és x/2 acetát-ion.

`K=1.8*10^(-5)=(x^2/4)*(2/x)=x/2`

x=3.6*10-5 mol/dm³ koncentrációjú ecetsav oldatban lesz a komponensek aránya 1:1:1.
Módosítva: 6 éve
2