Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyári gyakorlat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1415
Legyenek A(7; 7) és B(0; 0) egy egyenlő szárú háromszög alapjának végpontjai. A háromszög C csúcsa rajta van
az x2 + y2+ 2x – 2y – 47 = 0 egyenletű körön. Számítsa ki a C csúcs koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör egyenletét kicsit átrendezve:

`(x+1)^2` + `(y-1)^2` = `7^2`

A két pont által meghatározott szakasz felezőmerőlegese és a kör metszépontjának koordinátái adják meg a háromszög csúcsának koordinátáit:

y = mx + b

A felezőpont koordinátái:

`x_P` = `(x_A+x_B)/2` = 3,5

`y_P` = `(y_A+y_B)/2` = 3,5

P (3,5 ; 3,5)

A szakasz egyenlete:

meredeksége:

m = `(y_B-y_A)/(x_B-x_A)` = `7/7` = 1

A merőleges egyenes meredeksége: `m_2` = `-1/m` = -1

y = `m_2*x` + b

P pontra:

3.5 = -3.5 + b

b = 7

A szakaszfelező merőleges egyenlete:

y = -x +7

A kör egyenletébe ezt behelyettesítve:

`(x+1)^2` + `(-x+7-1)^2` = 49

`2x^2-14x+37` = 49

`x^2-7x-6` = 0

(x+1)(x-6) = 0

`x_1` = -1

`y_1` = 1+7 = 8

`C_1`: (-1;8)

`x_2` = 6

`y_2` = -6+7 = 1

`C_2` : (6;1)
1