Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyári gyakorlat

Főoldal » Középiskola » Matematika
461
Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a P(3; -5) ponton és merőleges a 4x + 5y = 0
egyenletű egyenesre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenes egyenlete kicsit átrendezve:

5y = -4x

y = `-4/5*x`

Az erre merőleges egyenes egyenlete:

`m_2` = `-1/m_1` = `5/4`

A keresett egyenes egyenlete:

y = `5/4*x+b`

Az adott pontot behelyettesítve:

y = -5; x = 3

-5 = `5/4*3` + b

`-20/4` = `15/4` + b

b = `-35/4` = 8,75

A keresett egyenes egyenlete:

y = `5/4*x` - `35/4`

vagy átrendezve:

5x - 4y = 35
1