Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
418
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m₁= 3 kg m₂=8kg m₃=5kg g=10 m/s²

Rendszer gyorsulása: a=(m₃-m₁)/(m₁+m₂+m₃)·g=
=(5-3)kg/(3+8+5)kg·10m/s²=1,25m/s²

Az m₂=8kg tömegű test F=m₂·a=8 kg · 1,25 = 10 N nagyságú erővel halad, így a két kötélerő közti különbség 10 N nagyságú.

A 3 kg tömegű testre ható gravitációs erő Fg=m₁·g=-3kg · 10m/s² = - 30N, a gyorsulási erő pedig Fa=m₁·a=3kg · 1,25 m/s²=3,75N, így m₁ és m₂ tömegű testek közti kötélerő F₁=30+3,75=33,75N, az m₂ és m₃ tömegű testek közti kötélerő pedig F₂=F₁+10N=33,75+10=43,75 N.
Módosítva: 6 éve
2