Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
348
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Lejtő irányú erő:

`F_l` = `m*g*sinalpha` = `3*10*sin15` = 7,76 N

A lejtőre merőleges erő:

`F_m` = `m*g*cosalpha` = `3*10*cos15` = 29 N

A felső test, ha csak magában állna ott, akkor `mu_1*m*g*cos alpha` = `29*0.3` = 8,7 N erővel 'kapaszkodik', önmagában mozdulatlan lenne. (mert nagyobb, mint a lejtő irányű erő)

Az alsó testnél a 'kapaszkodó' erő: `mu_2*m*g*cos alpha` = `29*0.1` = 2,9 N

A lejtő menti össz eredő erő: `F_(2l)` = `2*F_l` = 15,52 N

A súrlódási erők eredője: `F_s` = `(mu_1+mu_2)*m*g*cosalpha` = `0.4*3*10*cos15` = 11,6 N

`F_e` = `F_(2l)-F_s` = 15,52-11,6 = 3,92 N = `2*m*a`

a = `F_e/(2*m)` = `3.92/6` = 0,65 `m/s^2`

b,

A felső testre hat a gyorsító erő, ami `m*a` = `3*0.65`= 1,95 N

és a súrlódó erő, ami `mu_1*m*g*cos alpha` = 8,7 N

`F_1` = 1,95+8,7 = 10,65 N

Ezzel ellentétes irányba a `m*sin alpha` = 7,76 N

F = 10,65-7,76 = 2,89 N = `D*x`

x = `F/D` = `2.89/200` = 0,01445 m = 1,445 cm.

1