Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egszerű feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3430
A feladat:
"Bea csokrokat készít. Mindegyik csokor háromféle virágot tartalmaz. A csokrokhoz 17 szegfűt, 27 gerberát, 33 rózsát és 42 tulipánt használt fel. Hány csokrot készít el Bea, ha azok száma a lehető legtöbb?"
A feladat megoldása mellé kaphatok egy magyarázatot hogy hogyan jött ki?
+kérhetnék egy ehhez hasonló feladatot(nem szükséges)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha háromféle virágot használ fel és a lehető legtöbb csokor legyen, akkor egy csokorban három virág kell, hogy legyen. Ha

bárhogy lehetne felosztani, akkor `(17+27+33+42)/3` = `39.dot(6)` csokrot tudnánk legfeljebb készíteni.

Kezdjük a legkevesebbel:

17 szegfű, akkor lesz 17 csokor. Marad:

1. 27-17=10 gerbera és 33-17=16 rózsa. Így túl sok tulipán marad, mivel abból van a legtöbb.

Használjuk el a szegfűkhöz a legtöbb darabot tartalmazó típusokat.

2. Marad 16 rózsa és
42-17= 25 tulipán
(továbbá 27 gerbera, ahhoz nem nyúltunk).

Megint elkezdük fogyasztani a legkevesebbet.

Lesz tehát újabb 16 csokrunk, de már csak kettő virág marad és mivel kell a 3 fajta virág egy csokorba, így már célba is értünk. Összesen tehát 33 csokrot tudunk készíteni. (A maradék virágok elrendezése fakultatív).
0

Akkor induljunk ki a legtöbb-ből:

42 tulipánhoz elhasználunk 33 rózsát és a két másikból is 33-at.

Marad 9 tulipán és (17+27)-33 = 11 szegfű és rózsa. Ha felesben marad nagyjából (mondjuk 5 rózsa és 6 szegfű), akkor még öt hármas csoportot tudunk csinálni. Ez összesen tehát 38 csokor.
0