Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számológép számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
705
Amikor számítógépbe beírjuk, hogy sin(π/3), azaz 60fok szinusza és ki adja, hogy gyök3/2, akkor pontosan mit számol a számológép, hogyha számológép használata nélkül akarnánk meghátározni ilyen értékeket pl azt, hogy tan(4π/7), akkor mit kéne kiszámolnunk és, hogyan kellene ezt kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Számológép használata nélkül csak az olyan szögek szinuszát, koszinuszát, tangensét és kotangensét tudod kiszámolni, melyek nevezetes szögek (pl. :0⁰, 30⁰, 45⁰, 60⁰, 90⁰, 120⁰, 135⁰, 150⁰, 180⁰...).
Pl.:
tan(4π/7)=tan(4·180⁰/7)=tan(102.8571429⁰)=-4,381286
A 60⁰ szinusza pl. egy egységnyi oldalú szabályos háromszög magassága:
(gyök alatt 3):2
Módosítva: 6 éve
0

Egy egységnyi átfogójú derékszögű háromszögnél számol:

Szinusznál a szöggel szemközti befogót

Koszinusznál a szög melletti befogót

Tangensnél a szöggel szemközti befogót ossza a szög melletti befogóval

Kotangensnél a szög melletti befogót ossza a szöggel szemközti befogóval, ez a tangens reciproka.

Negatív azért lehet, mert ha egy egységnyi sugarú kört berajzolsz a kordinátarendszerbe, akkor az x koordináta a cosα, az y koordináta pedig a sinα (a sugár pedig az átmérő) , így - 1<= sinα<= +1 és - 1<= cosα<=+1 és az α szög az x tengellyel bezárt szög az óramutató járásával ellentétes irányban
0