Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. osztály matematika - Mértani sorozatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1196
Meg van adva:
a₈= 256
q= 4
A kérdés pedig, hogy mennyi az:
a₁=?

Ehhez van valami képlet, amivel ki lehetne számolni? Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, sorozatok, 8. osztály, mértani
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
an=a1xq az n-1-en
vagyis
256=a1x4 a 7-en
a 256-ból kivonod a 4 a 7-ent és megtudod mennyi az a1
1

Mértani sorozat általános tagjára a képlet:
an = a₁ qn-1
Ez alapján:
a8 = a₁ 48-1
256 = a₁ · 47
256 = a₁ · 16384
a₁ = 256/16384 = 1/64
1792 = a₁ 65535
1