Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
360
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Ha a kapcsoló a rajz szerinti állapotban van, akkor ugyanannyi áram folyik át a felső ellenálláson és a kondenzátoron együtt, mint a különálló ellenálláson.

`I_(R1)` = `I/2` = 0,05 A áram halad a többi fogyasztón.

Ekkor a párhuzamos körben a feszültség:

`U_R` = `I_(R1)*R` = `0.05*100` = 5 V = `U_(C1)`

2. Ha a kapcsoló a másik állásban van, akkor háromfelé oszlik az áram:

`I_(R2)` = `I/3` = `0.0dot(3)` V

A párhuzamos ágon a feszültség:

`U_(R2)` = `I_(R2)*R` = `0.0 dot(3)*100` = `3. dot(3)` A

Q = `C*U`

C = `100*10^(-6)` F

`DeltaQ` = `C*DeltaU` = `C*(U_(R2)-U_(R1))` = `100*10^(-6)*(5-3. dot(3))` = `1. dot(6)*10^(-4)` C
2