Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika- elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
608
943.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A két golyó között fellépő taszítóerő:

F=Q^2/r^2×k=0,1563 N

Mivel a golyók egyensúlyban vannak, ezért a rájuk ható eredőerő 0, így a súlyerő és a taszítóerő vektoriális összege a felfüggesztő cérnával azonos állásban kell, hogy legyen. Innen pedig megoldható mezei hasonlósággal. Ugyanis a két említett erő (melyek derékszöget zárnak be egymással) hányadosa épp a golyó magasságának (h) és a két golyó hosszának felének (l) arányával egyezik.

mg/F=h/l
A magasság pedig kiszámolható a Pitagorasz-tételből, azaz h=√(80^2-6^2)=79,77 cm. Így pedig a súly:

mg=h/l×F=2,078 N

Így pedig a tömeg 2,078/10=0,208 kg.
0