Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Föld alakzat

Főoldal » Középiskola » Fizika
420
Milyen módszerekkel igazolható legegyszerűbben a föld gömb (geoid) alakja?
2.Mi alapján számíthatóak ki a Naprendszerben lévő illetve a Naprendszeren kívül lévő bolygók sugara, tömege, felületi gravitáció?
Iletve, hogy tudják megmondani aNaprenszer távoli bolygóin vagy Naprendszeren kívüli bolygókon a hőmérsékletet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. bot, és mérőszalag: https://www.youtube.com/watch?v=YaPa4esJJx4&t=149s
Ha lapos lenne, ugyan akkora lenne az árnyék. Mivel a földnek van görbülete, ezért nem ugyanakkorák az árnyékok, és az eltérésből a föld görbületét is kilehet számítani.

2. A tömegét meglehet mondani Kepler III. törvényéből.
`r^3/T^2=(gamma*M)/(4pi^2)`
Ha tudjuk a szögátmérőt, abból megtudjuk határozni szintén Kepler III.-ból a sugarát. A felületi gravitáció hirtelen nem jut eszembe.

A hőmérsékletet a kibocsátott sugárzás segítségével tudják megmondani.
0