Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, reakcióhő

Főoldal » Középiskola » Kémia
953
Az acetiléngázt a metán hőbontásával állíthatjuk elő, miközben melléktermékként hidrogéngáz is keletkezik.
A hőbontáshoz szükséges energiát a metán egy részének elégetésével nyerik. számítsuk ki a metán térfogatának hány %-át kell elégetni ahhoz, hogy 300%-os felesleggel biztosítsuk a hőbontás energiáját! A számításhoz a metángáz, a szén-dioxid és a vízgőz képződéshőjét használjuk fel!

Hőbontás:
2CH4-->C2H2+3H2 ΔrH=+376,7 kj/mol
metán égetése:
CH4+2O2=CO2+3H2O ΔrH=-803,1 kj/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`DeltaH_k`(CH₄)= -74,9 kJ/mol

`DeltaH_k`(CO₂)= -394 kJ/mol

`DeltaH_k`(H₂O g)= -242 kJ/mol

CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O

A metán égésének reakcióhője:
2*(-242) + (-394) - (-74,9) = -803,1 kJ/mol

2 mol metán hőbontásához 376,7 kJ energia szükséges.

300% felesleg esetén összesen 4*376,7 kJ energia szükséges.

1 mol metán elégetésével 803,1 kJ energia szabadul fel.
`1506.8/803.1 = 1.8762 mol` metán elégetésével 1506,8 kJ energia szabadul fel.

A mólarány megegyezik a térfogataránnyal:

`1.8762 / (1.8762 +2)*100=48.4%`

A metán össztérfogatának 48,4 %-át kell elégetni.

Módosítva: 5 éve
2