Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, reakcióhő

Főoldal » Középiskola » Kémia
1458
Mekkora térfogatú, standardállapotú metángázt kell felhasználni 1 m^3 standardállapotú vízgáz előállításához, ha a reakcióhoz szükséges hőt is metánból, annak szén-dioxiddá és cseppfolyós vízzé való elégetésével állítjuk elő?
A vízgázreakció:
CH4(g)+H2O(g) =CO(g) +3H2(g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Standard állapotban bármelyik gáz 1 móljának térfogata 24,5 dm³.

24,5 dm³ vízgáz anyagmennyisége (st. állapotban) 1 mol.

1000 dm³ (1 m³) vízgáz anyagmennyisége (st. állapotban) `1*1000/24.5=40.82 mol.`

1 mol metánból 4 mol vízgáz keletkezik,
`1*40.82/4= 10.20 mol` metánból 40.82 mol vízgáz keletkezik.

metán égetése:
CH₄ (g) + 2 O₂ = CO₂ (g) + 2 H₂O (f)

ΔrH= 2* (-286) + (-394) - (-74,9) = (-1252) + 74,9 = -891,1 kJ/mol

vízgáz reakció hője:
ΔrH= (-111) - [ (-242) + (-74,9) ] = (-111) + 316,9 = + 205,9 kJ/mol

1 mol metán vízgázzá alakításához 205,9 kJ energia szükséges,
10.20 mol metánhoz `10.20 * 205.9 kJ= 2100.18 kJ` energia szükséges.

1 mol metán elégetésével 891,1 kJ energia szabadul fel,
`2100.18/891.1 = 2.36 mol` metán elégetésével 2100,18 kJ energia szabadul fel.

A szükséges metán mennyiség összesen: 2.36 mol + 10.20 mol = 12.56 mol metán.

Ennek a térfogata standard állapotban: 12.56 mol * 0.0245 m³/mol = 0.308 m³ = 308 dm³
Módosítva: 5 éve
3