Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

25-30 mondatban a szent Péter esernyője

45
Sziasztok
Valaki latudná írni 25-30 mondatban hogy miről szól a Szent Péter esernyője? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

3
Nekiálltam
-1

Csatoltam képet.
-1

Az elbeszélő (Mikszáth Kálmán) úgy vezeti fel a cselekményt, mintha mindezt élő szóban tenné, népies kifejezésekkel tarkítva. A Szent Péter esernyője öt kisebb egységből tevődik össze. Az első kettő szerkezeti egységben a történet két szálon indul útra, de a két történetszál összeérésekor tudhatjuk csak meg, hogy az esernyő egy és ugyanaz. A harmadik részben ér egymásba a két szál, amikor Gyuri felkutatja a jogos örökségét, amiről úgy sejti, hogy az esernyőben van. Habár az esernyőt nem, de a szerelmet megtalálja. A történet befejezése igazi happy end. A történet főhősei, Gyuri és Veronika elnyerik a boldogságot. Mikszáth a regényt anekdotákkal tarkította, ilyen például amikor Gregorics apja megszerzi a bort. Ezek önálló történetként is megállnák a helyüket, de valójában szoros összekötő elemei a regénynek. Az első rész 1873-ban játszódik, de a cselekmény többi részét már nem lehet évszámokhoz kötni, mert a 2. részben a múlt elevenedik fel. A harmadik részben Veronikát látjuk eladősorban való leányként. Halápon meghalt egy tanítóné. Nem volt annak semmije: csak egy kecskéje, egy libája, és egy 2 éves kislánya. De volt egy idősebb fia is, aki pap volt Glogován. Billeghi Máté felpakolta szekerére az örökségeket, Veronkát, a kétéves kislányt, egy kosárba rakták, aki csak azt vette észre az egész utazásból, hogy egyre távolodnak a faluból. Glogova régen elég fejletlen volt. Országút sehol nem volt, a talaj pedig agyagos volt, tehát a veteményeknek sem nagyon kedvezett. Szegénység volt és nyomor. A régi pap is meghalt. Az iskola épülete pedig ütött-kopott volt. Új pap érkezett Glogovára, és beköltözött a paplakba. Kitudakolta, hogy mennyi lélek van a faluban, mennyi a halálesetek száma évente, és mennyi a házasulandó párok száma. Hamar rájött, hogy szinte minden a krumpliterméstől függ, és óriási a szegénység. Az ő fizetése is nagyon csekély.
Megérkezett Billeghi Máté Veronkával, és János pap (mert így hívták az új papot) kiment fogadni Mátét, de hamar látta, hogy rossz hírrel érkezett. Máté lepakolt, megmutatta a papnak a húgocskáját is és a többi örökséget, azután pedig elmondta neki, hogy az édesanyja meghalt. Jánost - amikor meghallotta a szomorú hírt - nem érdekelte semmi, még Veronka sem, hanem elment imádkozni.

Az esernyőImádkozás közben eleredt az eső. János rohant haza (mert féltette a kislányt, akit a ház előtt egyedül hagyott), és meglátta a kosarat. Csodák csodájára talált felette egy fakó piros esernyőt is. Gyorsan bevitte a gyereket a házba. Lassacskán az a hír terjedt el Glogován, hogy Szent Péter tette Veronka fölé az esernyőt. János pap nagy gondban volt, mivel a szerény fizetéséből csak nehezen tudta eltartani a szegény Veronkát.
0