Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, képződéshő

Főoldal » Középiskola » Kémia
1822
Számítsuk a nátrium-oxid képződéshőjét a kötési, rács- és ionképződési energiák alapján!
Delta g-szH (Na) =110KJ/mol, delta g-szH (Na2O) =2530KJ/mol, delta Udissz (O2) =500KJ/mol?
Na (g) = Na^+ (g) + e^- Ei (Na) = +502 KJ/mol
O^2- (g) = O^- (g) + e^- Eea,2 =-787 KJ/mol
O^- (g) = O (g) + e^- Eea,1 = +147 KJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A reakció egyenlet:
4 Na + O₂ → 2 Na₂O

Az egész folyamatot lépésenként, előjel helyesen kell végiggondolni.

4 mol fém nátrium nátrium atomokká alakulásához (a fém rács felbomlásához) 4*110 kJ= + 440 kJ energia szükséges.

4 mol Na atom Na-ionná alakulásához 4*502 = + 2008 kJ energia szükséges.

2 mol nátrium-oxid kristályrácsának felbontásához 2*2530 kJ = + 5060 kJ energia szükséges, tehát a nátrium-oxid keletkezésekor -5060 kJ energia szabadul fel.

Ahhoz, hogy az oxigén reakcióba lépjen, az oxigénmolekula kettős kötését fel kell bontani.

1 mol oxigén molekula oxigén atomokká bontásához + 500 kJ energia szükséges.

Az oxigén ionizációs energiái alapján:

Ahhoz, hogy egy 1- töltésű oxidion leadja az 1 elektronját, + 147 kJ energia szükséges. Nekünk 2 mol oxigén atomunk van, tehát ehhez 2*147 = + 294 kJ energia szükséges.
Az oxigén atom a reakcióban felveszi az elektront, ezért a folyamat energia felszabadulással jár: - 294 kJ energia szabadul fel.

Ahhoz, hogy egy 2- töltésű oxid-ion leadjon egy 1- töltésű elektront (azonos töltések taszítják egymást) -787 kJ energia felszabadulásával jár. Nekünk 2 mol oxidionunk van, tehát 2*(-787)= - 1574 kJ energia szabadul fel.
A folyamat fordítottja zajlik a reakcióban, 1- töltésű oxidionra erőszakolunk 1 elektront, tehát az 1- töltésű oxidionból a 2- töltésű oxidion keletkezéséhez + 1574 kJ energia szükséges.

A kapott energia értékeket előjel helyesen összeadjuk, ez lesz 2 mol nátrium-oxid képződéshője:

(+440) + (+2008) + (-5060) + (+500) + (-294) + (+1574) = -832 kJ

1 mol nátrium-oxidé: -832/2= -416 kJ/mol (függvénytáblázat 281. oldallal megegyezik).
Módosítva: 6 éve
1