Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
768
Ismeretlen szerves vegyület moláris tömege kisebb 100-nál. 2,25 g-ját 1,00 g NaOH közömbösíti. Ugyancsak 2,25 g vegyületet enyhén oxidálva, a keletkező vegyület 5,40 g ezüstöt választ le az ezüsttükörpróba során. Mi lehet a vegyület képlete és neve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha közömbösít és szerves vegyület, akkor biztosan karbonsav lesz.

Ha enyhén oxidálható és adja az ezüsttükör próbát, akkor lánc végi OH csoportot is tartalmaz.

HO-R-COOH + NaOH → HO-R-COONa + H₂O

Ezek alapján az -R- csoport -CH₂- vagy -CH₂-CH₂- lehet, mert ha nincs benne metilén csoport, akkor szénsavat kapunk XD. És a moláris tömeg csak így lehet kisebb, mint 100.

A vegyület HO-CH₂-COOH (1) vagy HO-CH₂-CH₂-COOH (2) lehet.

Ezeknek a moláris tömege:
1: 17+14+12+32+1= 76 g/mol
2: 17+14+14+45=90 g/mol


A)
76 g vegyület 40 g NaOH-dal közömbösül, akkor
`x=1.00*76/40=1.9 g` vegyület 1,00 g NaOH-dal közömbösül.

B)
90 g vegyület 40 g NaOH-dal közömbösül, akkor
`x=1.00*90/40=2.25 g` vegyület 1,00 g NaOH-dal közömbösül.
Tehát az `A` megoldást és az 1-es vegyületet el is vethetjük, mert nem felel meg a feladatban megadott mennyiségeknek.

-CHO + 2 Ag+ + 2 OH- → -COOH + 2 Ag + H₂O

90 g vegyületből (90-2) g aldehid keletkezik,
2,25 g vegyületből `y=2.25*(90-2)/90 = 2.2g` aldehid keletkezik.

(90-2) g aldehid 2*108 g ezüstöt választ le,
2,2 g aldehid z=5,4 g ezüstöt választ le.

Minden mennyiség stimmol, tehát a vegyület a (2)-es lehet:
3-hidroxi-propánsav.
Módosítva: 6 éve
4