Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
757
Ismeretlen szerves vegyület moláris tömege 90 g/mol. A vegyület 2,70 g-ja 60,0 cm3 0,5 mol/dm3-es NaOH-oldattal közömbösíthető, nátriummal pedig ugyanennyi vegyület 735,0 cm3 standardállapotú hidrogéngázt fejleszt. Melyik ez a vegyület, ha azt is tudjuk, hogy molekulája királis szénatomot tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha közömbösít és szerves vegyület, akkor biztosan karbonsav lesz.

Ha királis és hidrogént fejleszt nátriummal (mindkét csoport reagál), akkor OH csoportot is tartalmaz.

HO-R-COOH + NaOH → HO-R-COONa + H₂O

HO-R-COOH + 2 Na → NaO-R-COONa + H₂

Ezek alapján az -R- csoport CH₃-CH- lehet.
A moláris tömeg 90.

A vegyület CH₃-CH(OH)-COOH lehet.

Ennek a moláris tömege:
15+13+17+45=90 g/mol

60,0 cm³ 0,5 mol/dm³-es NaOH-oldatban:
1000 cm³-ben 0,5 mol NaOH van,
60 cm³-ben x= 0,03 mol NaOH van.

40 g NaOH 90 g vegyülettel közömbösül,
`0.03*40=1.2 g` NaOH `y=1.2*90/40=2.70 g` vegyülettel közömbösül.

90 g vegyület 24500 cm³ standard állapotú hidrogéngázt fejleszt,
2,7 g vegyület `2.7*24500/90= 735.0 cm³` standard állapotú hidrogéngázt fejleszt.

Az adatok megegyeznek, tehát a keresett vegyület (mivel kiralitás centrumot is tartalmaz) a 2-hidroxi-propánsav.
Módosítva: 6 éve
4