Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
824
Írjuk fel a P₀ ponton átmenő v irányvektorú egyenes egyenletét, ha
a) P₀( 4;3) , v(5; -1)
b) P₀(-2; 5) , v(6;2)
c) P₀( -3; -11) , v( 5;7)
d) P₀ (-1 ; -2) , v( 0;3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Irányvektoros egyenlet: v₂x-v₁y=v₂x₀-v₁y₀, ahol
P(x₀;y₀) és v(v₁;v₂)
Ebbe csak be kell helyettesíteni:

a) P₀( 4;3) , v(5; -1)
v₂x-v₁y=v₂x₀-v₁y₀
-1·x-5·y = -1·4-5·3
-x-5y=-19
x+5y = 19

b) P₀(-2; 5) , v(6;2)
v₂x-v₁y=v₂x₀-v₁y₀
2·x-6·y = 2·(-2)-5·5
2x-6y=-29

c) P₀( -3; -11) , v( 5;7)
v₂x-v₁y=v₂x₀-v₁y₀
7·x-5·y = 7·(-3)-5·(-11)
7x-5y=34

d) P₀ (-1 ; -2) , v( 0;3)
v₂x-v₁y=v₂x₀-v₁y₀
3·x-0·y = 3·(-1)-0·(-2)
3x = -3
x = -1
0