Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
850
Szenet, hidrogént és oxigént tartalmazó szerves vegyület moláris tömege 90 g/mol. A vegyület molekulája királis, vizes oldata semleges. 1,64 g-ja 446,4 cm3 standardállapotú hidrogéngázt fejleszt. Ha a vegyületet enyhén oxidáljuk, a termék nem adja az ezüsttükörpróbát. Melyik ez a vegyület, és a milyen a szerkezeti képlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Csak C, H, O-t tartalmaz.

Ha oldata semleges és hidrogént fejleszt, valamint enyhén oxidálható, akkor biztosan nem karbonsav lesz, hanem alkohol.

Ha oxidáljuk és nem ad ezüsttükör próbát, akkor nem lánc végi OH csoportot tartalmaz.

Királis, tehát legalább 1 OH csoportot tartalmaz:

CH₃-CH(OH)-CH₂-CH₂-CH₃

Ez 15+13+17+2*14+15=88 g/mol.

CH₃-CH(OH)-CH(OH)-CH₃

Ez 15+13+17+13+17+15 = 90 g/mol és királis.

Láncvégi, vagy láncközi aldehidet tartalmazó hidroxi vegyület nem lehet, mert annak 2 mólja fejlesztene 1 mol hidrogént (vagyis csak fele akkor térfogatú hidrogén fejlődne, mint ami meg van adva.)

CH₃-CH(OH)-CH(OH)-CH₃ + 2 Na → CH₃-CH(ONa)-CH(ONa)-CH₃ + H₂

90 g vegyület 24500 cm³ standard állapotú hidrogéngázt fejleszt,
1,64 g vegyület `1.64*24500/90=446.4 cm³` standard állapotú hidrogéngázt fejleszt.

Ha enyhén oxidáljuk, akkor keton keletkezik belőle, ami nem adja az ezüsttükör próbát.

Tehát a keresett vegyület a 2,3-butándiol.
Módosítva: 6 éve
4