Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
944
A 0,010 mol/dm3 koncentrációjú hangyasavoldatban (HCOOH) 25C-fokon a molekulák 4,2%-a disszociál ionjaira. Számítsuk ki az oldatban lévő oxónium- és formiátionok, valamint a hangyasavmolekulák koncentrációját és a hangyasav savállandóját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
HCOOH ⇔ H+ + HCOO-

kiindulási konc: 0,010 mol/dm³

disszociál: 4,2%:
0,010*0,042 = 4,2*10-4 mol/dm³

keletkezik ugyanennyi (mivel 1 mol hangyasavból 1 mol H+ és 1 mol formiát keletkezik):
4,2*10-4 mol/dm³

Egyensúlyban van a kettő különbsége:
0,01-4,2*10-4= 9,58*10-3 mol/dm³ hangyasav, valamint 4,2*10-4 mol/dm³ H+ és 4,2*10-4 mol/dm³ formiát.

`K_s=([H^+]*[HCOO^-])/([HCOOH])=``(4.2*10^(-4)*4.2*10^(-4))/(9.58*10^(-3))=1.85*10^(-5)`
Módosítva: 6 éve
4