Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1286
A metán hőbontásához:
2CH4(g)--------> C2H2(g) + 3H2(g)
Q= +376,7kJ/mol
szükséges hőt a metán egy részének teljes elégetéséből fedezzük:
CH4(g) + 2O2 = CO2(g) + 2H2O(g)
Q= - 803,1kJ/mol
Milyen térfogatarányban kell elégetni, illetve hőbontásnak alávetni a metánt, ha az égés során felszabaduló hőnek csak 40 %-a fordítódik a metán acetilénné alakítására, és a hőbontás reakciójában a metánnak csak a fele alakul acetilénné (a többi vagy nem alakul át vagy más termékké alakul)?
1 m3 standardállapotú acetilén előállításához ezek szerint mekkora térfogatú standardállapotú metángázból kell kiindulnunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
24,5 dm³ acetilén előállításához 49 dm³ metán szükséges,
1 m³ = 1000 dm³acetilén előállításához kétszer annyi, 2000 dm³ metán szükséges.

Mivel a metánnak csak a fele alakul acetilénné, ezért 4000 dm³ metán szükséges a hőbontáshoz.

24,5 dm³ acetilén előállításához 376,7 kJ energia szükséges,
1000 dm³ acetilén előállításához 1000*376,7/24,5= 15375,51 kJ energia szükséges.

Ez a 40%, akkor a 100%:
15375,51*100/40=38438,78 kJ

Ezt mennyi metán elégetése fedezi?

24,5 dm³ metán elégetése fedez 803,1 kJ-t,
38438,78 * 24,5/803,1 = 1172,64 dm³ metán elégetése fedez 38438,78 kJ-t.

Tehát összesen 1172,64 dm³ + 4000 dm³ = 5172,64 dm³ metán szükséges az acetilén előállításához,
a térfogat arány: elégetett/hőbontásnak alávetett = 1172,64/4000 = 0,293
Módosítva: 6 éve
6