Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
929
1 m3 standardállapotú szén-monoxidot állítunk elő az alábbi módon:
C(sz) + O2(g) = CO2(g)
Q1= -394kJ/mol
C(sz) + CO2(g) = 2CO(g)
Q2= +172kJ/mol
Mekkora tömegű szenet használunk fel, ha az első folyamatban felszabaduló hőnek csak 40%-a fordítódik a szén-dioxid redukciójára?
Mekkora térfogatú standardállapotú szén-dioxid keletkezik melléktermékként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
49 dm³ CO előállításához 12 g szénre van szükség,
1000 dm³ CO előállításához 1000*12/49=244,90 g szénre van szükség.

49 dm³ CO előállításához 172 kJ energia szükséges,
1000 dm³ CO előállításához 1000*172/49= 3510,2 kJ energia szükséges.

12 g szénből 394 kJ energia szabadul fel,
12*3510,2/394= 106,91 g szénből 3510,2 kJ energia szabadul fel.

Ez a szén szükséglet a 40%, akkor a 100%:
106,91*100/40=267,275 g

267,275 + 244,90 = 512,175 g tömegű szenet használunk fel, ha az első folyamatban felszabaduló hőnek csak 40%-a fordítódik a szén-dioxid redukciójára.


49 dm³ szén-monoxidhoz 24,5 dm³ CO₂ szükséges,
1000 dm³ szén-monoxidhoz 1000*24,5/49=500 dm³ CO₂ szükséges.

12 g szénből 24,5 dm³ szén-dioxid keletkezik,
267,275 g szénből 267,275*24,5/12=545,686 dm³ CO₂ keletkezik.

A maradék a kettő különbsége:
545,686-500 = 45,686 dm³ térfogatú standardállapotú szén-dioxid keletkezik melléktermékként.
Módosítva: 6 éve
4