Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
683
15 g CuSO4*5H2O vízmentesítéséhez elvileg hány g szén tökéletes elégetéséből származó hő szükséges? ( Tételezzük fel azt a képtelen esetet, hogy a felszabaduló hő teljes mennyisége a kristályvíz-mentesítésre fordítódik.)
CuSO4*5H2O(sz) = CuSO4(sz) + 5H2O(g)
Q1= +300kJ/mol
C(sz) + O2(g) = CO2(g)
Q2= -394kJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol CuSO₄*5H₂O tömege: 63,55+32+4*16+5*18=249,55 g

249,55 g CuSO₄*5H₂O vízmentesítéséhez 300 kJ energia szükséges,
15 g CuSO₄*5H₂O vízmentesítéséhez 15*300/249,55= 18,03 kJ energia szükséges.

12 g szén elégetésekor 394 kJ energia szabadul fel,
12*18,03/394= 0,55 g szén elégetésekor 18,03 kJ energia szabadul fel.

15 g CuSO4*5H2O vízmentesítéséhez elvileg 0,55 g szén tökéletes elégetéséből származó hő szükséges.
3