Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
912
2CO(g) + O2(g) = 2CO2(g)
Q= -566kJ/mol
Mekkora térfogatú standardállapotú szén-monoxidot kell elégetni, ha 100 kJ hő felszabadulására van szükségünk?
Mekkora térfogatú standardállapotú oxigén fogy el a szén-monoxid oxidációjára, miközben 250kJ hő szabadul fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`DeltaH_r`=2*`DeltaH_k`(CO₂) - 2*`DeltaH_k`(CO)

`DeltaH_r`=2*(-394) - 2*(-111) = -566 kJ/mol

49 dm³ CO elégetésekor 566 kJ energia szabadul fel,
100*49/566= 8,66 dm³ CO elégetésekor 100 kJ energia szabadul fel.

24,5 dm³ oxigén fogy 566 kJ energia felszabadulásakor,
250*24,5/566=10,82 dm³ oxigén fogy 250 kJ energia felszabadulásakor.
4