Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
918
2CO(g) + O2(g) = 2CO2(g)
Q= -566kJ/mol
1 kg szén-monoxid elégetésekor mekkora hő szabadul fel?
Mekkora hő szabadul fel a szén-monoxid oxidációjakor, miközben, 1 kg szén-dioxid képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`DeltaH_r`=2*`DeltaH_k`(CO₂) - 2*`DeltaH_k`(CO)

`DeltaH_r`=2*(-394) - 2*(-111) = -566 kJ/mol

1 kg CO = 1000/28 = 35,71 mol

2 mol szén-monoxid égetésekor 566 kJ energia szabadul fel,
35,71 mol szén-monoxid égetésekor 35,71*566/2=10105,93 kJ energia szabadul fel.

1 kg CO₂ = 1000/44 = 22,73 mol

2 mol szén-dioxid keletkezésekor 566 kJ energia szabadul fel,
22,73 mol szén-dioxid keletkezésekor 22,73*566/2=6432,59 kJ energia szabadul fel.
Módosítva: 6 éve
3