Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1304
Tekintsük meg az alábbi termokémiai egyenletet:
2CO(g) + O2(g) = 2CO2(g)
Q= -566kJ/mol

Mekkora hő szabadul fel 1 dm3 standardállapotú szén-monoxid elégetésekor?
Mekkora hő szabadul fel, miközben 1 dm3 standardállapotú oxigén oxidálja a szén-monoxidot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`DeltaH_r`=2*`DeltaH_k`(CO₂) - 2*`DeltaH_k`(CO)

`DeltaH_r`=2*(-394) - 2*(-111) = -566 kJ/mol

49 dm³ szén-monoxid égetésekor 566 kJ energia szabadul fel,
1 dm³ szén-monoxid égetésekor 566/49=11,55 kJ energia szabadul fel.

1 dm³ oxigénnel 2 dm³ szén-monoxid reagál.

49 dm³ szén-monoxid égetésekor 566 kJ energia szabadul fel,
2 dm³ szén-monoxid égetésekor 2*566/49=23,10 kJ energia szabadul fel.
Módosítva: 6 éve
4