Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
646
1 m3 normálállapotú metángáz hőbontásával acetilént, majd ennek feléből több lépésben etanolt, másik feléből ecetsavat állítottunk elő. Ezek reakciója során keletkezett etil-acetát tömege 283 g. Hány %-os volt a teljes folyamatsorozat kitermelése?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(EtAc)` = 88,1 `g/(mol)`; ami egyébként `C_4H_8O_2` , tehát 4 mol metánból (`CH_4`) lesz 1 mol etil-acetát.

1 `m^3` metán az `1000/24.5` = 40,81 mol.

Ebből 100 %-os termelés esetén keletkezik `40.81/4` = 10,2 mol etilacetát.

Valójában keletkezik `283/88.1` = 3,212 mol etilacetát

A kitermelés tehát `3.212/10.2*100` = 31,48 %-os.
1