Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
923
Rézzel szennyezett ezüst 2g-ját feloldottuk tömény salétromsavoldatban, majd sósavval 2,52 g ezüst-klorid-csapadékot választottunk le. Hány százalék rézszennyeződést tartalmazott a minta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
AgNO₃ + HCl → AgCl + HNO₃

170 g ezüst-nitrátból 143,5 g ezüst-klorid válik le.
2,52*170/143,5=2,985 g ezüst-nitrátból 2,52 g ezüst-klorid válik le.

Ag + 2 HNO₃ → AgNO₃ + NO₂ + H₂O

108 g ezüstből 170 g ezüst nitrát keletkezik.
2,985*108/170=1,896g ezüstből 2,985 g ezüst-nitrát keletkezik.

A réz mennyisége: 2-1,896=0,104 g
0,104*100/2=5,2 m/m% réz szennyezést tartalmazott a minta.
5