Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1270
Egy karácsonyfadísz - készítő naponta 300 gömbdíszt készít. A gömbök belső felszíne 25 cm2 az ezüstréteg vastagsága 0,01 mm. Az ezüstöt ammóniás ezüst-nitrát-oldat és glükóz segítségével állítja elő. Mekkora a kisiparos napi ezüst-nitrát- és glükózfogyasztása, ha tudjuk, hogy a keletkező ezüstnek 25%-a az oldatban marad és nem rakódik a felületre?
C6H12O6 + 2Ag + 2OH = C6H12O7 + 2Ag + H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A gömb felszíne: 4*R²*π=25 cm²
R=1,41047 cm

A nagy gömb térfogata:
V=4*R³*π/3 = 11,75385 cm³

A kis gömb térfogata:
V=4*r³*π/3 = 4*1,40947³*π/3 cm³=11,72887 cm³

Az ezüst térfogata egy gömbben:
11,75385 -11,72887 = 0,02498 cm³

300 gömbben:
7,494 cm³

`rho=`10,49 g/cm³

A kivált ezüst tömege: 10,49*7,494 =78,61206 g

Ez a 75%, tehát a 100%:
104,81608 g

1 mol glükóz 180 g
1 mol ezüst-nitrát 170 g
1 mol ezüst 108 g

2*108 g ezüsthöz 180 g glükóz és 2*170 g ezüst nitrát kell,
104,81608 g ezüsthöz 104,81608 *180/(2*108)= 87,35 g glükóz és 104,81608 *2*170/(2*108)= 164,99 g ezüst nitrát kell.
Módosítva: 6 éve
5