Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1440
Mekkora térfogatú, 96 V/V% etanolt tartalmazó tisztaszesz szükséges elvileg, ha 250 cm3 standardállapotú etilént akarunk előállítani? Az abszolút alkohol sűrűsége 0,789 g/cm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_5OH` `rightarrow` `C_2H_4`

`M_(C_2H_5OH)` = 46 `g/(mol)`

250 `cm^3` standardállapotú etilén az `0.25/24.5` = 0,0102 mol

0,0102 mol etanol tömege `0.0102*46` = 0,4693 g

100 g oldatban van 96 g etanol

mennyi oldatban van 0,4693 g etanol?

x = `0.4693/96*100` = 0,489 g

Ennek a térfogata pedig:

V = `m/rho` = `0.489/0.789` = 0,62 `cm^3` szesz szükséges.
1