Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!! Valaki segítsen PLS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1611
1 kg 85 m/m% tisztaságú pirit pörkölésekor mekkora térfogatú standardállapotú kén-dioxid fejlődik? A szennyeződés ként NEM tartalmaz!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4 FeS₂ + 11 O₂ → 2 Fe₂O₃ + 8 SO₂

1 mol FeS₂ tömege: 56+2*32=120 g

1 kg 85%-a:
1000*0,85=850 g

standard állapotban 1 mol bármilyen gáz térfogata 24,5 dm³.

4*120=480 g g pirit pörkölésekor 8*24,5= 196 dm³ kén-dioxid keletkezik,
850 g pirit pörkölésekor 850*196/480= 347,1 dm³ kén-dioxid keletkezik.

Tehát 1 kg 85 m/m% tisztaságú pirit pörkölésekor 347,1 dm³ térfogatú standardállapotú kén-dioxid fejlődik.
Módosítva: 6 éve
4