Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIÁSOK!!! Segítség PLS!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
949
80 m/m%-os tisztaságú kalcium-karbid 15 g-ja mekkora térfogatú normálállapotú gázt fejleszt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CaC₂ + 2 H₂O → C₂H₂ + Ca(OH)₂

1 mol kalcium-karbid tömege: 40+2*12=64g

15 g kalcium-karbid 80%-a tiszta kalcium-karbid:
15 g *0,8=12 g

64 g kalcium-karbidból 22,41 dm³ acetilén gáz fejlődik,
1 g kalcium-karbidból 22,41/64 dm³ acetilén gáz fejlődik,
12 g kalcium-karbidból 12*22,41/64= 4,2 dm³ acetilén gáz fejlődik.
3