Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
334
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha felrajzoljuk a lejtőt, arra a testet, és az ábrára a következő erőket: gravitációs erő, súrlódási erő és nyomó erő,
akkor kaphatunk egy vektor háromszöget. Egy derékszögű háromszöget, melynek oldalai `m*g`, `F_s` és `F_(ny)`.
Az `m*g` átfogó és `F_s` befogó között helyezkedik el az `alpha` hajlásszög. Ezek segítségével felírhatjuk, hogy: `tg(alpha)=F_(ny)/F_s`.

A súrlódási erőről általánosságban tudjuk, hogy: `F_s=F_(ny)*mu`
A munkáról általánosságban tudjuk, hogy `W=F*s`

Azaz:

`(m*g*mu*s)/(tg(alpha))=m*g*s`
Itt csak annyi történt, hogy a szögfüggvény segítségével felírt képletbe behelyettesítettem. A jobb oldalt `m*g*s` áll, hiszen az emelési munkát a gravitációs erő ellenében végezzük. Tulajdonképpen ez azonos a helyzeti energiával.

`mu=tg(alpha)`
A kérdés viszont a szögre vonatkozott, ezért inkább kifejezem az `alpha`-t:

`alpha=tg^(-1)mu`
Módosítva: 6 éve
1