Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékek

Főoldal » Középiskola » Kémia
620
Egy porkeverék egy fém karbonátjából és a fém oxidjából áll. Hevítése során fém-oxidot kapunk, közben a szilárd anyag tömege 6,7%-kal csökken. Ha a hevítési maradékot sósavban oldjuk, majd az oldatot bepároljuk, a vízmentes fém-klorid tömege 35,9%-kal nagyobb, mint a fém oxidé. Melyik fém vegyületei alkották a keveréket és milyen összetételben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen x g fém-karbonát és 100-x g fém-oxid

1. Ha a fém egy vegyértékű:

`M_2CO_3` `rightarrow` `M_2O` + `CO_2`

`M_2O` + 2 HCl = 2 `MCl` + `H_2O`

`M_(M_2CO_3)` = (2y +60) `g/(mol)`

`M_(M_2O)` = (2y+16) `g/(mol)`

`M_(MCl)` = y+35,5 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

x g fém-karbonátból keletkezik `x/(2y+60)*44` g `CO_2`; ami éppen 6,7 g.

I. `color(red)(x/(2y+60)*44` = `color(red)(6.7)`

Marad 100-6,7 = 93,3 g fém-oxidunk, amiből keletkezik `93.3/(2y+16)*(2*(y+35.5))` g fém-klorid. Ennek a tömege `93.3*1.359` = 126,7947 g

II. `color(red)(93.3/(2y+16)*(2*(y+35.5))` = `color(red)(126.7947)`

II. y = 68,6; ennyi lenne a fém atomtömege (nincs ilyen egy vegyértékű fém).

2. Ha a fém két vegyértékű:

`MCO_3` `rightarrow` `MO` + `CO_2`

`MO` + 2 `HCl` = `MCl_2` + `H_2O`

`M_(MCO_3)` = (y+60) `g/(mol)`

`M_(MO)` = (y+16) `g/(mol)`

`M_(MCl_2)` = (y+71) `g/(mol)`

A 93,3 g fém-oxidból keletkezik `93.3/(y+16)*(y+71)` g fém-klorid, ami éppen (az előzőekben kiszámoltuk) 126,7947 g.

II. `color(red)(93.3/(y+16)*(2*(y+71))` = `color(red)(126.7947)`

y = 137,3 g a fém atomtömege, a keresett kétvegyértékű fém a bárium.

Nézzük a feladat első részét:

x g fém-karbonátból keletkezik `x/(137.3+60)*(137.3+16)` g fém-oxid, továbbá van a keverékben 100-x g fém-oxid, ez összesen 93,3 g.

I. `color(red)(x/197.3*153.3)` + `color(red)((100-x))` = `color(red)(93.3)`

x = 30

A keverék 30 % bárium-karbonátot és 70 % bárium-oxidot tartalmazott.
3