Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékek

Főoldal » Középiskola » Kémia
670
Bárium-kloridból, kálium-kloridból és bárium-nitrátból álló keverék két, egyenként 4,9702 g-os részletét vízben oldjuk. Az első oldatot ezüst-nitráttal reagáltatva 3,7310 g csapadék keletkezik. A második oldatot kénsavval kezelve 4,8993 g tömegű csapadék válik le. Határozzuk meg a keverék összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen x g `BaCl_2`; y g `KCl` és 4,9702-(x+y) g `Ba(NO_3)_2` a kiindulási keverékben.

`M_(BaCl_2)` = 208,23 `g/(mol)`

`M_(KCl)` = 74,55 `g/(mol)`

`M_(Ba(NO_3)_2)` = 261,34 `g/(mol)`

`M_(BaSO_4)` = 233,38 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,32 `g/(mol)`

1. reakció:

`BaCl_2` + 2 `AgNO_3` = 2 `underline(AgCl)` + `Ba(NO_3)_2`

`KCl` + `AgNO_3` = `underline(AgCl)` + `KNO_3`

208,23 g `BaCl_2`-ból keletkezik `2*143,32` g `AgCl`

x g `BaCl_2`-ból keletkezik `x/208.23*(2*143.32)` g `AgCl`

y g KCl-ból keletkezik `y/74.55*143.32` g AgCl

`color(red)(x/208.23*(2*143.32))` + `color(red)(y/74.55*143.32)` = `color(red)(3.7310)`


2. reakció:

`BaCl_2` + `H_2SO_4` = `underline(BaSO_4)` + 2 `HCl`

`Ba(NO_3)_2` + `H_2SO_4` = `underline(BaSO_4)` + 2 `HNO_3`

x g `BaCl_2`-ból keletkezik `x/208.23*233.38` g `BaSO_4`

4.9702-(x+y) g `Ba(NO_3)_2`-ból keletkezik `(4.9702-x-y)/261.34*233.38` g `BaSO_4`

`color(red)(x/208.23*233.38)` + `color(red)((4.9702-x-y)/261.34*233.38)` = `color(red)(4.8993)`

x = 2,53 g `BaCl_2`

y = 0,1292 g `KCl`

4,9702-(x+y) = 4,9702-2,53-0,1292 = 2,311 g `Ba(NO_3)_2`

100 g keverékben van:

`100/4.9702*2.53` = 50,9 % `BaCl_2`

`100/4.9702*0.1292` = 2,6 % `KCl`

`100/4.9702*2.311` = 46,5 % `Ba(NO_3)_2`
2